over mij

Ik ben Jenneke Harings. Neerlandicus en literatuurwetenschapper, die zich in de breedte van de culturele sector heeft ontwikkeld. Kritisch, nieuwsgierig, flexibel en analytisch. In mijn werk word ik gewaardeerd om mijn kennis van zaken, rust en relativeringsvermogen. En om de kunst boven de materie te hangen en niets als vanzelfsprekend aan te nemen. Ik stel vragen en kan goed luisteren. Er is altijd ruimte voor een grapje. Ik werk hard, met hart voor kunst en cultuur en voor mensen. De projecten waar ik aan werk vind je op de projectenpagina.

wat ik nog meer ben, deed en doe

Ik groeide op in Beek en Donk, als import-Brabander. Helemaal Brabants ben ik nooit geworden, maar ik speelde hobo in dorpsharmonie Oefening & Uitspanning. Die overigens best goed was: het heeft me nog een hobosolo op Radio 4 opgeleverd. Ik had een onnavolgbaar vakkenpakket (Ne, En, Fr, Du, Na, Sk, WiB) en las veel. Zo veel dat ik, na studies sociologie en communicatiewetenschap overwogen te hebben, voor Nederlandse taal- en letterkunde aan de toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen heb gekozen. Daar studeerde ik af op de postmoderne poëzie, terwijl ik steeds vaker uitstapjes maakte naar literatuur- en cultuurwetenschap. Dat resulteerde in een Erasmusperiode in Leuven en uiteindelijk na mijn afstuderen oude stijl – ik draag een heuse doctorandustitel – een Master in Comparative Literature aan University College London. Tijdens mijn studie werkte ik al voor Literair Productiehuis Wintertuin en LUX Nijmegen en was ik (hoofd)redacteur van literair tijdschrift Parmentier. Ik werkte ook in de kroeg, iets wat me veel mensenkennis heeft opgeleverd. Toen ik terugkwam uit Londen verwachtte ik bij een literaire uitgeverij te belanden, maar het werd BnM Uitgevers, een kleine uitgever van tentoonstellingscatalogi en museummerchandise. Ik heb er veel mooie dingen gemaakt, onder andere met het Valkhof Museum, Stedelijk Museum Schiedam en het Stedelijk in Amsterdam. Daarna was ik korte tijd redacteur bij Uitgeverij Vantilt, voordat ik de overstap maakte naar bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Ik werkte al die tijd als adviseur letteren, en ontwikkelde me daarnaast steeds meer in de richting van het brede cultuurbeleid. Ik gaf in de provincie mede richting aan thema’s als talentontwikkeling, internationalisering, ondernemerschap, cultuuronderzoek en beleidsontwikkeling. bkkc veranderde na de fusie met Kunstbalie in Kunstloc Brabant en na tien jaar vond ik dat het tijd was om te gaan bewegen. Zes weken voor de coronapandemie begon ik als onderwijsmanager bij Kunst & Economie aan de HKU. De crisis heb ik nog kunnen bedwingen, maar ik had steeds het gevoel dat ik niet alleen gelukkiger zou worden, maar ook van meer waarde kon zijn in de door mij zo geliefde culturele sector. Ik hoop die inhoudelijke en strategische bijdrage als zelfstandig ondernemer wél te kunnen leveren. Vanaf mei 2023 sta ik ingeschreven bij de KvK onder de naam &jnnk. De url had ik al, vanuit een ver verleden, van toen webloggen nog hip was.

Ik woon in Nijmegen met mijn man, zoon en hond. Probeer wat van de wereld mee te krijgen. Soms maak ik me zorgen over die wereld, maar er is genoeg om hoopvol te blijven. De literatuur, de kunst, mensen die voorop durven te lopen, de natuur, en mooie initiatieven, zoals One World, De Nieuwe Winkel en Bodemzicht, die je laten zien dat het anders kan. Ik lees NRC, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

foto’s: Roy Soetekouw | website: Afdeling Online

Ik heb Jenneke leren kennen als een heel fijne collega. Het is prettig om met haar samen te werken. Ze is intelligent, communicatief vaardig en een strategisch denker pur sang. Ik observeer en ervaar haar als ervaringsdeskundige in de cultuursector waarbij ze alle facetten – beleid, kwaliteit, inhoud, regelgeving – als haast vanzelfsprekend beheerst. Het strategisch denken uit zich niet alleen in haar goede vooruitziende blik en helikopterview, ik zie het ook terug in de verbindende rol die ze pakt, met gevoel voor humor en een flinke dosis mensenkennis. Haar ontnuchterende en neutrale houding maakt de tred voor een ieder in de commissie Groei. licht. Dat is geweldig om te mogen zien en meemaken. Ze is ook goed in het uitzetten en bewaken van grote(re) lijnen. Ze heeft bestuurlijke kwaliteiten die ze (nog) niet altijd volledig kwijt kan als voorzitter van de commissie. Ik ervaar Jenneke als diplomatiek en integer, dat zie ik terug bij politieke gevoeligheden. Ze is veelzijdig, flexibel en wendbaar. Ik hoop nog veel en lang met haar te mogen samenwerken.
Claudia Linders, architect, voorzitter Stadscuratorium Amsterdam, voorzitter examencommissie Design Academy, adviseur commissie Groei. en commissie Beeldende Kunst Nijmegen

‘Bij bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) en Kunstloc Brabant heb ik Jenneke leren kennen als een open, intelligente en ondernemende collega met een onderzoekende geest en een goede pen, gedreven door een grote belangstelling en liefde voor cultuur in de breedste zin van het woord. Dus is ze nog steeds een aangename gesprekspartner, met wie ik van tijd tot tijd graag een goed glas wijn drink, als het even kan bij een fijne maaltijd.’
Chris van Koppen, oud-directeur Kunstloc Brabant, nog steeds actief in de culturele sector

Jenneke luistert goed naar wat jouw idee is en wat je wil uitdragen. Ze is behulpzaam en kan zich dienstbaar opstellen, zonder haar mening te verbloemen. Ze weet teksten goed samen te brengen. Door haar energie en enthousiasme is ze erg fijn om mee samen te werken. Ze heeft de structuur van mijn boek mee vormgegeven door samen erover te praten praten praten. Door mijn materiaal op haar manier te bekijken zijn we tot een mooi resultaat gekomen.
Mirte van Duppen, videokunstenaar, onder meer: AgriValley